Peki bebeÄŸinizin göbek kordonunun biraz daha geç kesilmesinin bir çok faydası olduÄŸunu biliyor muydunuz? Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Bölümü’nden Doç. Dr. Kudret Erkenekli, göbek kordonunun geç kesilmesinin yararları hakkında bilgi verdi.
Göbek kordonunu kesmek için en az 30 saniye beklenmeli
Bebekler doÄŸduktan sonra, plasenta ve göbek kordonu büzüÅŸmeye baÅŸlayarak yeni doÄŸana kan pompalar. Kan basıncı dengelendiÄŸinde, kordondaki atımlar durmakta ve bebeÄŸe kan aktarımı sona ermektedir. DoÄŸadaki hayvan doÄŸumlarında doÄŸal olarak kordondaki tüm kan yavruya geçmektedir. İnsanlarda özellikle hastanede doÄŸum artışıyla birlikte erken kordon kesilmesi baÅŸlamıştır. Kordon kesilmesi için en doÄŸru zaman nedir? DoÄŸum anından hemen sonra, annesinin kucağına verilen bebeÄŸin göbek kordonu atışı, birkaç dakika beklenildiÄŸinde kendiliÄŸinden sona ermektedir. Kordondaki atış bittikten sonra penslenip kesildiÄŸinde, yani yaklaşık 30 saniye ile 5 dakika arasında beklenmesiyle kordondaki tüm kan bebeÄŸe geçer. Bunun bebeÄŸe birçok faydası bulunmaktadır.
1-Göbek kordonunun geç kesilmesi, kan hacmini ve hemoglobin konsantrasyonunu artırmaktadır. Özellikle demir eksikliÄŸi anemisini önemli oranda azalttığı, böylece anemiye baÄŸlı yan etkilerden bebeÄŸi koruduÄŸu da bilinmektedir.
2-BebeÄŸin doÄŸumla birlikte akciÄŸerine gelen fazla kan sayesinde dünyaya adaptasyonu kolaylaÅŸmaktadır.
3-Erken doÄŸumlarda kordonu kesmenin 30 saniye geciktirilmesi bile özellikle prematüre bebeklerde organ hasarını azaltmaktadır.
4-Zamanından önce doÄŸan bebeklerde kalp karıncığı içindeki kanama olasılığını ve kan nakli gereksinimini azaltmaktadır.
5-Bağışıklık, sinir, kardiyovasküler ve solunum sistemlerinin geliÅŸmesinde önemli rol oynayan kök hücrelerin artışında etkilidir. Kök hücre yoÄŸunluÄŸu hayatın hiçbir anında fetüs kanında olduÄŸu kadar fazla deÄŸildir.
6-ÇocuÄŸun ileride demir depolarının dolu olacağı düÅŸünülmektedir ve aynı zamanda çocuÄŸun nörogeliÅŸimi de kordonun geç kesilmesiyle olumlu yönde etkilenecektir.
Genel durumu iyi olmayan ve direk resüsitasyon (canlandırma ) gereken bir bebekte bile milking (saÄŸma) yöntemi ile kordonun bebeÄŸe doÄŸru sıvazlanmasıyla mümkün olduÄŸunca kordon kanının bebeÄŸe geçmesi saÄŸlanmalıdır. Bir bebeÄŸin dünyaya geliÅŸ anında ona verilebilecek en güzel hediye kordon kanıdır.