Türkiye genelinde organ bağışı alan kurumlar bazında; Çayırova İlçe SaÄŸlık MüdürlüÄŸü 223 gönüllü organ bağışı sayısı Türkiye 1.’si, Kocaeli Devlet Hastanesi 212 gönüllü organ bağışı sayısı Türkiye 2.’si oldu.
Elde edilen baÅŸarının tam bir ekip çalışması olduÄŸunu ifade eden Op. Dr. Åženol Ergüney “Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmakta ve ülkemizdeki kadavra bağışçı sayısının yetersiz kalması sonucu her yıl binlerce kiÅŸi organ beklerken hayatını kaybedebilmektedir. Toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışına teÅŸvik edilmesi amacıyla 2018 yılında MüdürlüÄŸümüz tarafından her İlçe ve hastanelerimize hedef belirledik. GeçtiÄŸimiz yıl arkadaÅŸlarımızın gayretleri ve halkımızın duyarlılığı sonucu hedefimize ulaÅŸarak organ bağışında Türkiye geneli pek çok kez birinci olduk. Bu baÅŸarıyı ekiplerimizin özverili çalışmaları sayesinde sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Organ bağışı için nereye baÅŸvurabilirsiniz?
Organ bağışı kiÅŸinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra baÅŸkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir. 18 yaşını aÅŸmış, akıl ruh saÄŸlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir. Bağış yapılabilecek yerler;
· SaÄŸlık Müdürlükleri
· İlçe SaÄŸlık Müdürlükleri
· Hastaneler
· Aile HekimliÄŸi
Organ bağışında aile onayı şartı gereklidir
Hukuki açıdan bir kiÅŸi akıl saÄŸlığı yerindeyken organlarını bağışlamışsa ve bu kartı taşıyorsa bu kiÅŸinin organları öldükten sonra alınabiliyor. Ancak ülkemizde organların resmi olarak bağışlanması ve bağış kartı alınmasının yanında ölen kiÅŸinin aile bireylerinin de onayı gerekiyor. Vefat etmiÅŸ olan kiÅŸi eÄŸer organlarını bağışlamışsa, bu kiÅŸinin birinci derece yakınlarından etik olması için de onay alınıyor. Yasal olarak aile onay vermediÄŸi takdirde vefat etmiÅŸ kiÅŸinin organları kesinlikle nakil amaçlı alınamadığından organ bağışı yapan kiÅŸiler bu konuyu mutlaka ailesiyle de paylaÅŸması gerekiyor.