İçinden geçilen günleri tarih çok daha iyi yargılayacak. YaÅŸananlar güncel akışı içerisinde normalleÅŸiyor, normal karşılanıyor. Halbuki yaÅŸanan hiçbir ÅŸey olaÄŸan da deÄŸil normal hiç deÄŸil. Dünya kaos halinde. Biz de bu kaosun içerisindeyiz. Ne var ki yöneticiler bu gerçeÄŸi unutturmak için çabalıyorlar. YaÅŸanan kaosun, krizlerin ekonomik boyutu, sosyal boyutu yokmuÅŸ gibi davranarak iktidarda kalma oyunu oynuyorlar. Siyaset kendisini bu algı yönetimi ile rehin almış durumdadır. Memlekette kader haline gelmiÅŸ bir konudan söz edeceÄŸim. Kaos ortamında karmaşık halde bulunan her ÅŸeyi belirsizlik içinde unutturmak, kargaÅŸayı artırarak saÄŸlıklı çözümü unutturmak.
GeçtiÄŸimiz hafta yapıcı bir eleÅŸtiri yaptık. Esnafımız can çekiÅŸiyor dedik. Pandemi başında milyar dolarlarla pandemi bütçesi yapan ülkelerden söz ettik. Bizim her bir ÅŸeyi teÄŸet geçtiÄŸimizi ve bir kahramanlık hikayesi çıkardığımızı anlata anlata inandıracaklarını sandılar. Halbuki bal bal demekle ağız tatlanmaz.
Bizde bu süreç, ucuz atlattık, teÄŸet geçti, ekonomik boyutunu da hallettik, hatta Avrupa’ya bile yardım ediyoruz havasında geçti. Aylar sürecek bu salgının sosyal ve ekonomik maliyetini hesaplamak sizin görevinizdir. Vatandaşın vergilerini toplarken bu zor günlerde bu vergilerin vatandaÅŸa nasıl dağıtılacağını hesaplamak da sizin görevinizdir. Belirsizlikle, sayılarla, tarihlerle kafa karıştırarak umudu sürece yayarak geçiÅŸtiremezsiniz.
Milletin önüne çıkıp net bir takvim, net rakamlar koymak zorundasınız. Almanya 300 milyar Euro sadece esnafa 60 milyar Euro, Japonya 750 milyar Dolar pandemi bütçesi yaptı. Bizde vergi ertelemesi, kredi ertelemesi, zam ertelemesi, faiz ertelemesi destek paketi içine alınarak yardım adı altında rakamlanıyor. Siyasi iktidardan öÄŸrenen yerel yönetim de on milyonlar dağıtacakmış gibi paket açıklıyor ama içinde yardım yok, destek yok. ÅžiÅŸirilmiÅŸ rakamlar aynı merkezi hükümetin yaptığı zam ertelemeleri, normal süreçte yapılması gereken ve zaten birçok hayır kurumunun bundan çok daha fazlasını yaptığı gıda yardımları, saÄŸlık araç gereçleri, öÄŸrenciye tablet, kitap vs.
Açık konuÅŸalım seçik düÅŸünelim beyler… Kimse ayağınıza gelmeyecek. Bu bir seferberlik, hayatta kalma seferberliÄŸi. Geçen hafta anlattık, kime ne kadar vereceksiniz. Bir çalışma yaptınız mı ? DoÄŸrudan kaynağın hedefinde kimler var. Hangi esnafın ne durumda olduÄŸunu siz planlayacaksınız. Kimse ayağınıza gelmeyecek. Siz bu yüzden yönetimdesiniz. Bu yüzden 3.5 milyar bütçenin başındasınız…
Aşı takvimimiz olmadığı için pandeminin ne kadar süreceÄŸini de söyleyemiyorsunuz. Hangi aşıyı alacağımızı, ne kadar alacağımızı da söyleyemiyoruz. Bu yüzden de belirsiz günler bizi bekliyor. Hindistan 500 milyon Mısır 30 milyon Avrupa aşısı sipariÅŸi verdi. Dünyada vaka sayılarında sekizinci sırada iken neden aşı sipariÅŸi konusunda ortada yokuz.
Bir vatandaÅŸ olarak sorularım var, çocuklarıma cevap verebilmek için sorularım var. Ve SaÄŸlık Bakanı’ndan vatandaÅŸ olarak ve siyasetçi olarak cevap bekliyorum. Belgeleri ile cevap verilmesini istiyorum. Avrupa’da izin verilmiÅŸ Batılı üç aşı (Biontech, Astra Zeneca, Moderna) için ne zaman, hangi miktarda sipariÅŸ verilmiÅŸtir. O aşı firmaları ne cevap vermiÅŸtir. Mısır, Åžili, Meksika, Arjantin, Endonezya ve Peru bile sipariÅŸ verip söz almışken biz neden alamıyoruz. Bu kararı kim ya da kimler vermiÅŸtir. Aşı takviminde Çin dışında bir seçenek neden düÅŸünülmedi ? Çin aşısı Sinovac’tan kaç adet sipariÅŸ edildi ve ödeme planı yapıldı mı?
Aşı, için ilk, orta ve uzun vade planımız olmadıkça hayatın normale dönüÅŸünde de plan yapamayız. EÄŸer, olası bir yerli aşı için en az beÅŸ altı aylık beklemeyi düÅŸünüyorsak millete bunu da açıkça söylemeliyiz. BelirsizliÄŸe ve veri kargaÅŸasına aşı takvimini de bulaÅŸtırmayalım. VatandaÅŸ, aylardır evinde, iÅŸini gücünü bırakmış kestiÄŸiniz cezaları saymakla meÅŸgul. Ona raÄŸmen de dünyada eÅŸi görülmemiÅŸ bir sabır ve anlayış var.
SokaÄŸa çıkma deniyorsa çıkılmıyor, kapat deniliyorsa kapatılıyor. VatandaÅŸ dikkat etmiyor deyip geçemeyiz. Siz dikkat etmiyorsunuz. Siz yönetiyorsunuz pandemi sürecini. Siz karar veriyorsunuz millet adına.
Pandeminin bu saatten sonra ne kadar süreceÄŸine ve nasıl atlatılacağına belli ki karar vermiÅŸsiniz. Biz, millet adına aldığınız ve almakla sorumlu olduÄŸunuz bu kararı öÄŸrenmek istiyoruz. Bir vergi mükellefi, bir sade vatandaÅŸ olarak soruyorum: Benim için ne zaman, ne kadar aşı sipariÅŸ ettiniz, Neden? Neden bu seçimi yaptınız, bu kararların sorumlusu kim ve benim önümdeki aşı takvimi nedir.
GöndermediÄŸiniz maske gibi mi evde bekleyeceÄŸiz, alamadığımız grip aşısı gibi mi unutacağız. Yoksa gazetelerden kendine, karısına ve çocuklarına bir ÅŸekilde aşı yaptıran adamları mı izleyeceÄŸiz. Bilmek istiyoruz. VatandaÅŸ bilmek isteyecek.
Ve bunun hesabını bize de soracaklar.