Türk Kadının İş Dünyasında ki gücü ve ağırlığı her geçen gün kendini iyiden iyiye hissettirmeye devam ettiÄŸi günümüzde bölgemizde yaptığı yatırımlarla adından sıkça bahsettiren Ar- Ge Form Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Emel Aras ile sanayiden ihracata, yatırımlardan istihdam çalışmalarına kadar Batı Yakası Medya Grubu izleyicileri için keyifli bir sohbet gerçekleÅŸtirdik.
Emel Hanım Merhaba. Bizlere zaman ayırdınız ve ülke ekonomimize olan katkısı her geçen gün artarak devam ettiÄŸi tesisinizde bizleri misafir ettiÄŸiniz için çok teÅŸekkür ederiz. Sohbetimize sizi tanıyarak baÅŸlamak isterim. Profesyonel bir iÅŸ insanı olarak Emel Aras kimdir dediÄŸimiz de bizlere neler söylemek istersiniz?
Öncelikle nazik ziyaretiniz için hem size hem de sizlerin huzurunda sesimizin ulaÅŸacağı herkese sonsuz ÅŸükranlarımı ve selamlarımı iletmek isterim. Emel Arası, yaklaşık 15 yıldır sanayinin içerisinde hayallerinin peÅŸinden koÅŸmaya çalışan, üreten, ürettiklerini paylaÅŸmaktan büyük mutluluk duyan, yenilikçi çalışmaları yakından takip eden ve yeni bir ÅŸeyler üretmek için gayret etmekten asla kendini geri çekmeyen bir iÅŸ insanı olarak tanıtabilirim.
Bugün bakıldığında zor bir iÅŸ kolunun içerisinde kadın sanayici olarak mücadele etmektesiniz ve hem bizler hem de sizi tanıyanlar bu azminiz ve baÅŸarılı çalışmalarınız için sizi takdir etmekte. Bu süreçte yaÅŸamış olduÄŸunuz zorluklar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Biraz bunlardan bahsetmenizi isteriz.
Sizlerin de bildiÄŸi üzere ülkemizde iÅŸ modelleri geçmiÅŸ yıllarda erkek ağırlıklı olarak ilerlemekteydi. Bir taraftan teknolojik geliÅŸmeler, diÄŸer taraftan yaÅŸam tarzlarında ki deÄŸiÅŸimlerle beraber kadının ağırlığı iÅŸ dünyasında da kendini hissettirmeye baÅŸladı. Hal böyle olunca da eskiden erkek egemen olan sektörlerde bugün kadın giriÅŸimcileri, kadın yöneticileri veya kadın çalışanları sıklıkla görebilmekteyiz. Bu durum tabi ki de mutlu edici bir geliÅŸme ama asla yeterli bir geliÅŸme deÄŸil. Çünkü genele bakıldığında kadınlarında iÅŸ dünyasında yapabileceklerinin sayısı ve sınırı erkeklerle aynı orantıda fakat bu durum sahaya tam olarak yansımadığı için bugün bizler ister istemez gereÄŸinden fazla zorlukla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Kadın yapamaz denilen birçok iÅŸ biz kadınlar tarafından oldukça baÅŸarılı bir ÅŸekilde yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. İçinde bulunduÄŸum sektör yoÄŸun emek gücü isteyen bir sektör ve iÅŸ gereÄŸi sürekli seyahatleri yapmak durumundasınız. BaÅŸta ifade etmeye çalıştığım üzere hayalleri peÅŸinde koÅŸan birisi olduÄŸum için baÅŸkaları için aşılmaz olarak görülen benim için yapmam gereken iÅŸ gibi gözüktüÄŸü için zorluklarla baÅŸa çıkabiliyorum.
Biraz da Ar- Ge Form’dan bahsedebilir misiniz?
Tabi ki de. Ar-Ge Form firmamızı 2010 yılında Hasköy Sanayi Sitesinde ÅŸahıs firması olarak kurduk. Yaptığımız çalışmalar ve harcadığımız emeÄŸin meyvelerini 2018 yılında ÅŸirketimizi Anonim Åžirket haline getirerek aldık diyebilirim. Bugün 3000 metrekarelik bir alanda 35 arkadaşımızla birlikte hem hayallerimizi gerçekleÅŸtirmek hem de ülkemize katkı saÄŸlama gayesiyle mücadelemize devam etmekteyiz. Ana iÅŸ kollarımız arasında inÅŸaat sektöründe kullanılan iskelelerin yapımı, endüstriyel tesis malzemeleri, ilaçlama makine ÅŸaseleri, endüstriyel yürüyüÅŸ yollarının üretimi yer almakta. Her geçen gün büyüyen müÅŸteri ağımızla hem yurt içi pazara hem de yurt dışı pazara hizmet vermekteyiz. Yurt dışı pazarlarımız arasında Dubai, Bulgaristan, Belçika, Hollanda gibi ülkeler yer almakta.
Yurt dışı pazarlarda olduÄŸunuzu ifade ettiniz. Ülkemizde son zamanlarda ihracatı geliÅŸtirmeye yönelik çeÅŸitli giriÅŸimler bulunmakta. Bu giriÅŸimleri bir sanayici olarak nasıl deÄŸerlendirmektesiniz?
Bir ülke sanayisinin geliÅŸmiÅŸlik ölçütleri arasında ürettiÄŸi mal ve hizmetin yurt dışı pazarlarda ne kadar raÄŸbet gördüÄŸü yer almaktadır. EÄŸer ürününüz dış piyasalarda deÄŸerinde ilgi görüyorsa bu sizin sanayinizin iyiye gittiÄŸine iÅŸarettir. Çünkü her yeni pazar bir taraftan istihdama katkı saÄŸlarken diÄŸer yandan da ülkeye dışarıdan gelen kaynağı da arttırmaktadır. Bu da sizi ekonomik anlamda geliÅŸime kavuÅŸmanıza olanak saÄŸlar. Son zamanlarda ülke olarak ihracata ağırlık vermekteyiz. Fakat bugün ürün ya da hizmetlerimizin yurt dışı pazarlarında gördüÄŸü deÄŸere baktığımızda ise gitmemiz gereken çok yolun, yapmamız gereken de çok iÅŸin olduÄŸunu açıkça görmekteyiz. Çünkü ürün – hizmetlerimiz yurt dışı piyasa da muadillerine oranla daha ucuz fiyatlarla el deÄŸiÅŸtirmekte bu da daha çok üretip daha az gelir kazanmamıza neden olmakta. Sanayicilere çeÅŸitli dönemler de yatırım ve istihdam anlamında çeÅŸitli destekler verilmekte. Burada dikkat edilmesi gerekilen hususlardan birisi de destek ya da hibelerin doÄŸru kiÅŸilere verilmesi ve verildikten sonra da sıkı takip edilmesi. Çünkü kaynaklar sınırlı olduÄŸu için yanlış kiÅŸilere bu kaynakların aktarılması asıl ihtiyaç sahibi kiÅŸilerin kaynaklarına eriÅŸimlerine engel olmakta ve bu da sanayinin çarklarının dönüÅŸ hızını yavaÅŸlatmaktadır. Kamusal anlamda desteklerin içerik ve uygulanış olarak daha içselleÅŸtirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde verilen destekler dostlar alış veriÅŸte görsünün ötesine ne yazık ki geçemeyecektir.
Emel Hanım. Sanayi alanında geliÅŸmiÅŸ olan bir bölgede faaliyet göstermektesiniz. Peki nitelikli iÅŸ gücü bulma da ki durumunuz nasıl diye sormak istiyorum. Aradığınız personeli kolaylıkla bulabiliyor musunuz?
Maalesef ki sanayinin göbeÄŸindeyiz fakat nitelikli personel bulma noktasında adeta çöl de su arayanlar gibiyiz. Teknik eleman bulma noktasında yaÅŸadığımız sıkıntı sadece bizim deÄŸil aynı sektörde olduÄŸumuz ve hatta baÅŸka sektörler de faaliyet gösteren diÄŸer sanayicilerin de kanayan yaraları arasında yer almakta. Meslek lisesi mezunu ya da üniversitelerin teknik bölümlerinden mezun personelleri bulma noktasında sıkıntılar yaÅŸamaktayız. Burada mesleki geliÅŸim programlarının daha çözüm odaklı bir ÅŸekilde devreye alınması gerekmektedir. Aksi taktir de daha fazla üretebilmek bizler için bir hayalin ötesine geçmeyen bir durum olacak. Çünkü üretecek makine alt yapınız da olsa depolarınız hammadde de dolu olsa onu iÅŸleyecek personel sıkıntısı çekiyorsanız eÄŸer elinizden de gelen baÅŸka bir ÅŸey kolay kolay olmaz.
Peki ya pandemi süreci desem size. Özellikle pandeminin de etkisiyle birçok pazarda ham madde sıkıntısı yaÅŸanmakta. Sizin sektörünüzde durum nedir? Aynı sorunlar sizde de baÅŸ göstermekte mi?
Pandemi süreci tüm Dünya’yı olduÄŸu gibi bizleri de olumsuz olarak etkiledi. Bir taraftan ham madde maliyetlerinin artması diÄŸer taraftan da transport maliyetlerinde ki artışlardan dolayı bizler iyice zor duruma girmiÅŸ bulunmaktayız. Eskiden sipariÅŸ alırken sevinirdik ÅŸimdi ise aldığımız sipariÅŸleri hazırlamak için hammaddeleri nasıl tedarik edeceÄŸiz diye düÅŸünüyoruz. SipariÅŸ alsak bir dert almasak bir baÅŸka dert.
Bende size sorduÄŸunuz deÄŸerli sorular için çok teÅŸekkür ederim. Sizler aracılığı ile sesimizin ulaÅŸtığı herkese teÅŸekkür ederim. Umarım onlar da okurken bizlerle aynı keyfi alırlar. Hayallerimiz var ve onları gerçekleÅŸtirmek için mücadele etmeye devam ediyoruz. Umarım gerçekleÅŸtirir ve ortaya çıkan güzel sonuçları herkesle paylaÅŸabiliriz.
Ropörtaj: Yoldaki Adam İlter ÖZTÜRK