DİSK Genel BaÅŸkanı Kani Beko, DİSK Yönetim Kurulu Üyeleri ve iÅŸçilerle birlikte DİSK'in BeÅŸiktaÅŸ'taki Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
2017 yılı için asgari ücret taleplerini "Asgari ücret deÄŸil, geçim ücreti istiyoruz" ÅŸeklinde açıklayan Beko, taleplerinin net 2000 lira olduÄŸunu belirtti.
Beko, "Bir iÅŸçinin geçimi için gerekli miktarın aradan geçen bir yıl içinde en az yüzde 10 oranında artığı kabul edilmelidir. 2017 için döviz kurlarındaki sıçrama nedeniyle enflasyonun da artacağını söylemek kehanet olmayacaktır. Dolayısıyla 2016 Kasım ayında 1750 lira civarında olan tek bir iÅŸçinin asgari yaÅŸam maliyeti 2017'de 2000 lirayı rahatlıkla bulacaktır. Zorunlu BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) uygulamasının ücretleri aşındıracağı dikkate alındığında '2000 lira net asgari ücret', gerçekten asgari bir taleptir" dedi.
Kani Beko, asgari ücretin dolar karşısında eridiÄŸine dikkat çekti. "Asgari ücret, 'asgari geçim indirimi(AGİ)hariç, net olarak hesaplanmalı ve vergi dışı bırakılmalıdır" diyen Beko ÅŸunları söyledi:
"2008'de AGİ'nin dahil edilmesiyle net asgari ücret olduÄŸundan yüksek gösterilmeye baÅŸlandı. Oysa AGİ iÅŸveren tarafından ödenmiyor ve ücret deÄŸil. Net asgari ücret iÅŸveren tarafından iÅŸçiye ödenen miktardır. AGİ ise devlet tarafından saÄŸlanan bir destektir. Mevcut uygulamada asgari ücret AGİ yoluyla kademeli olarak vergiden muaf tutulmaktadır. Evli ve 5 çocuklu çalışan tümüyle vergiden muaf olabilmektedir. Ücretin asgari ücret kadar bölümü tümüyle vergiden muaf tutulmalıdır."