Türkiye İhracatçılar Meclisi ( TİM ) tarafından bu yıl 5. Kez düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası 8 – 9 – 10 Aralık 2016 tarihlerin de İstanbul Kongre Merkezi’nde yaklaşık 50.000 kiÅŸinin katılımı gerçekleÅŸtirildi. Yerli ve yabancı katılımcılar ile basın mensuplarının yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi etkinlik Türkiye İhratçılar Meclis BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi’nin açılış konuÅŸması ile baÅŸladı. Açılış konuÅŸmasında ‘’Dünya iÅŸsiz ekonomiye hazırlanıyor. Artık tek iÅŸ marka ve inovasyona liderlik etmektir ‘’ dedi.
Artık küresel dil yazılım dili
İnovasyon haftasına ev sahipliÄŸi yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi ise yeni dönem dilinin yazılım dili olduÄŸunu ifade etti. BüyükekÅŸi “Ülkelerde inovasyon, yazılım üzerinden yapılıyor, bu alanda dönüÅŸüyor. Artık bir küresel dil var, o da yazılım dili yani dijitalleÅŸme. Türkiye'nin herhangi bir yerinde 5 liraya satılan kulaklık, akıl almaz bir yazılımla, dünyanın her tarafında yüzlerce dolara satılabilecek, büyük bir ihtimalle de mart ayında dünya piyasalarında olacak. Öte yandan, yapay zekaya baÄŸlı robotik çözümlerin, yazılım uygulamalarının 2025 itibarıyla ABD'deki iÅŸlerin yüzde 15'ini ele geçireceÄŸini söylüyor” dedi.TİM’in ev sahipliÄŸinde Arçelik, TEB, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Çalık Holding ve Turkcell ÅŸirketlerinin ana sponsorluÄŸunda gerçekleÅŸtirilen etkinlik kapsamında ekonomiden bilime, spordan sinemaya birçok konunu hakkında çeÅŸitli sunumlar ve fikir paylaşımları yapıldı. EtkinliÄŸe katılan fark yaratan profesyoneller, sanayiciler, akademisyenler, öÄŸrenciler ve katılımcılar bir taraftan yapılan sunumlar da çeÅŸitli konular hakkın da bilgileri alırken, diÄŸer taraftan da firmalar ve katılımcı açılan standlar da hem eÄŸlendiler hem de projeler hakkında fikir sahibi oldular.
Türkiye İnovasyon Haftası’nın açılışına TİM BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi’nin ev sahipliÄŸinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İstanbul Valisi Vasip Åžahin ve ihracat dünyasından pek çok isim katıldı. Açılışta konuÅŸan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üretim ve ihracat odaklı büyüme söylemenin Türkiye’nin ihtiyacını tam olarak tarif etmediÄŸini belirterek “Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyüme ifadesi, bizim için çok daha doÄŸru. Türkiye’de sürekli dış ticaret açığını ve cari açığı konuÅŸuyoruz. Aslında bunlar bir sebep deÄŸil, teknoloji açığının sonucudur. Türkiye’nin esas meselesi, cari açık veya dış ticaret açığı deÄŸil, teknoloji açığıdır. Teknoloji açığını kapatırsak, cari açığı ve dış ticaret açığını zaten otomatik olarak kapatmış oluruz” dedi.
Açılış konuÅŸmalarının ardından Anadolu Ajansı İstanbul Ekonomi Müdürü Yılmaz Yıldız’ın moderatörlüÄŸünde konuÅŸmacı olarak Yıldırım Group İcra Kurulu BaÅŸkanı Yüksel Yıldırım, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nuri DoÄŸan Karadeniz, Kale Grubu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay katıldığı Türk İş Dünya’sı oturumun da birbirinden farklı konulara deÄŸinildi.
Medici ailesi Rönesans'ı tetikledi
Oturum da konuÅŸan Kale Grubu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve CEO’su her alanda paydaÅŸların sürece dahil olması gerektiÄŸini belirten Okyay, Rönesans'ı tetikleyen Medici ailesi gibi farklı düÅŸünceden insanları bir araya getirmenin önemini ifade etti.
Sessiz vinç Avrupa'yı etkiledi
Yıldırım Holding İcra Kurulu BaÅŸkanı Yüksel Yıldırım ise dünyanın 4 kıtasında 21 ülkede faaliyetlerine devam ettiklerini . Bugün dünya liman iÅŸletme sıralamasında 15. ÅŸirket oldukları bilgisini veren Yıldırım, Norveç'te devreye soktukları sessiz vinçler ile rakipleri arasından sıyrıldıklarını ifade etti.
Yüzen santraller baÅŸarısı
Karadeniz Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanvekili Nuri DoÄŸan; Gana, Zambiya, Myanmar, Lübnan gibi ülkelere gemiler vasıtasıyla ulaÅŸtırdıkları elektrik enerjisinden bahsetti. DoÄŸan, yeni teknolojilerle faaliyet gösterdikleri ülkelere girip buralarda ağırlıklarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
'Youtube videosuyla 2 bin sipariş aldı'
EtkinliktekonuÅŸmacı olarak yer alanFlyboard modeli ile devrim yaratan dünya jet-ski ÅŸampiyonu Franky Zapata “Zapata Yarış Hikayesi” baÅŸlıklı panelinde“Uçmayı hayal ederek flyboard’u hayata geçirdimbunu gerçekleÅŸtirirken de baÅŸta Fransa’da küçük ölçekli satışlarımız olur diye düÅŸünmüÅŸtüm. Yaptığım çalışmayı pazarlama ve satışlarıma destek olsun diye Youtube’a koydum ve ertesi sabah 2 bin kiÅŸiden sipariÅŸ aldım. Kısa sürede dünyaya yayıldı.
"Birçok halının altından neler çıkıyor bir bilseniz..."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Önce millet sonra kendiniz sonra da Rabbinizi bildiÄŸiniz sürece kimse size bir ÅŸey yapamaz. Türkiye’de kaldırdığınız birçok halının altından neler çıkıyor bir bilseniz” dedi.